Jak napsat porodní plán

Jestli v životě něco nejde naplánovat, tak je to porod. Proč tedy píšeme porodní plány? Jak ho napsat? A co do něj rozhodně nepatří? Podívejte se na naše tipy, jak napsat opravdu dobrý porodní plán.

10. 7. 2021 Barbora Bouchalová Sdílet:
Jak napsat porodní plán

Porod je dynamický děj, který ovlivňuje celá řada faktorů. Skutečnost, že velmi pravděpodobně všechno nepoběží podle plánu, vám ale nebrání v tom, abyste vyslovila svá přání. Možná proto by se mu spíše než porodní plán mělo říkat seznam porodních přání.

Proč je dobré mít připravený porodní plán?

Důvodů je několik. Během porodu budete v péči porodních asistentek. Uvědomte si ale, že jejich přítomnost je omezena jednak pracovní dobou, jednak nutností péče o další ženy. Budete-li mít napsaný porodní plán, vyvarujete se vysvětlování svých požadavků nově vystřídanému personálu.

Porodní plán nenahrazuje komunikaci mezi vámi a zdravotníky. Jen ji usnadňuje. Píšete ho také proto, aby se personál nemusel zbytečně vyptávat a vy ztrácet energii vysvětlováním.

Plán nepíšete jen pro lékaře a porodní asistentky, ale také sama pro sebe. Jeho vypracování vám pomůže utřídit si myšlenky, ujasnit si, jaký je váš postoj k zákrokům, které vám budou nabízeny, a stanovit si priority.

Porodní plán by si měla vypracovat každá žena sama. Každá jsme jedinečná a o svém ideálním porodu máme jiné představy. Co jedna neřeší, může být pro jinou naprosto zásadní. Proto nehledejte předlohy a nestahujte vzory z internetu. Sama si promyslete, jak byste porod chtěla prožít, a pusťte se do psaní.

Buďte zdvořilá a pište lidsky. Na začátek napište pár vět osobního úvodu se vzkazem personálu.

Součástí výhod členství je i předporodní kurz, který vás připraví na těhotenství, porod, šestinedělí a péči o miminko

Jak napsat dobrý porodní plán?

Opravdu dobrý porodní plán by měl být jasný, přehledný a co možná nejstručnější. To znamená, že by měl obsahovat jen ty věci, které jsou pro vás skutečně zásadní. Vyvarujte se vět typu „pokud to nebude nezbytně nutné, nepřeji si nástřih hráze“. Takovou formulací totiž předáváte veškerou odpovědnost na zdravotníky, kteří ze strachu z možných komplikací zásah raději vždy provedou. Pokud epiziotomii absolutně vůbec nepřipouštíte, pak napište „nepřeji si nástřih hráze“.

Porodní plán strukturujte chronologicky – od příjmu do porodnice přes jednotlivé doby porodní až po váš pobyt na oddělení šestinedělí.

Věci, které jsou pro vás nejdůležitější, zvýrazněte.

Buďte zdvořilá a pište lidsky. Na začátek napište pár vět osobního úvodu se vzkazem personálu. Ten by mohl vypadat třeba takto: „Plně respektuji práci doktorů a porodních asistentek, nepochybuji o tom, že jste odborníci na svých místech. Nicméně vzhledem k několika skutečnostem: a) jsem prvorodička, b) mám velmi negativní zkušenosti z dřívějšího zákroku revize dělohy, jsem se rozhodla sepsat svá porodní přání. Pokud bude porod probíhat fyziologicky, budu moc ráda, pokud je budete respektovat a vyjdete mi vstříc v následujícím: …“

Hotový porodní plán zkonzultujte se svou dulou nebo porodní asistentkou. Ty mají jednak zkušenosti s tím, jak to v jednotlivých porodnicích ve vašem regionu chodí, a také vám řeknou, jestli si například jednotlivé body plánu neodporují. Plán s sebou vezměte také na prohlídku nebo předporodní vyšetření do porodnice, kde se chystáte rodit. Konzultace s personálem porodnice pro vás bude cennou zpětnou vazbou, díky které zjistíte, jestli jsou vaše požadavky na daném pracovišti reálné.

Co do porodního plánu nepatří?

Zdravotnický personál potřebuje znát vaše jméno, datum narození a maximálně adresu. Informace ohledně toho, jakou máte pojišťovnu, kolik jste vážila před otěhotněním nebo kdo bude ošetřující pediatr nově narozeného miminka, na porodním sále nikoho nezajímají.

Do porodního plánu nepište nic, co můžete sama udělat vy nebo váš doprovod. Věty typu „ráda bych při porodu měla tlumené světlo, poslouchala svou vlastní hudbu a zapálila si aromalampu“ jsou zbytečné.

porodní plán 1

Stejně tak do plánu nepatří informace o konkrétní poloze, kterou byste ráda vyzkoušela při tlačení. Jak v našem předporodním kurzu vysvětluje porodní asistentka Majka Staňková: „Není dobré se připravovat pro konkrétní pozici, nevíte, jak vám v danou chvíli bude a co vám v průběhu porodu bude vyhovovat a naopak.“

Do porodního plánu nepište věci, které jsou samozřejmé. Dnes je běžnou praxí, že se ženy během první doby porodní volně pohybují, stejně tak jako že je jim umožněn poporodní bonding. Věty ze vzorových plánů na internetu jako například „přeji si, aby mi nebylo bráněno ve volném pohybu“ nebo „nepřeji si, aby naše první chvíle po porodu byly rušeny přítomností dalších osob, prosím alespoň o půlhodinu soukromí“ ihned škrtněte.

Co by mělo být obsahem porodního plánu?

Než začnete psát porodní plán, snažte se získat co možná nejvíc kvalitních informací o porodu. Absolvujte předporodní kurz, čtěte knihy a články o porodu, poraďte se s gynekologem, zeptejte se svých kamarádek.

Při sepisování porodního plánu vám pomůže, když si odpovíte na následující otázky:

-  Přítomnost doprovázející osoby: Kdo vás bude doprovázet?

- Přítomnost dalších osob: Souhlasíte, aby na sále byli medici a studenti zdravotnických škol? Přejete si zachování intimity a účast co možná nejmenšího počtu osob?

-  Klyzma: Souhlasíte s provedením klasického klystýru? Přinesete si Yal z lékárny, nebo klyzma kategoricky odmítáte?

-  Holení genitálu: Dáváte souhlas k oholení, oholíte se sama doma, nebo si přejete zůstat neoholená?

-   Sledování plodu a děložní činnosti monitorem: Nemáte k těmto výkonům výhrady, nebo žádáte, aby byly prováděny jen v nevyhnutelných případech?

-   Vaginální vyšetření: Nemáte výhrady, odmítáte, nebo žádáte, aby počet a délka vyšetření byly sníženy na nutné minimum?

-   Úlevové prostředky: Jak si přejete ulevovat od bolesti během první doby porodní? Změnami poloh, chůzí, horkou sprchou, nebo na gymnastickém míči?

-   Podávání medikace pro tlumení porodních bolestí: Nepřejete si tlumit bolest a nechcete, aby vám prostředky na tišení bolesti byly vůbec nabízeny, nebo se nebráníte využití epidurální analgezie, analgetik či Entonoxu?

-   Protržení vaku blan s plodovou vodou: Souhlasíte s výkonem, nebo preferujete přirozený porod ve vlastním tempu a spontánní odtok plodové vody bez disrupce vaku blan?

-   Urychlování porodu: Souhlasíte s podáním léků pro urychlení porodu, nebo si nepřejete žádný zásah do přirozeného průběhu vašeho porodu?

-   Nástřih hráze: Chcete, aby byl proveden preventivně, nebo dáváte přednost spontánnímu narušení tkáně a výkon zásadně odmítáte?

-  Technika tlačení: Přejete si tlačit podle svých pocitů, nebo uvítáte možnost řízeného tlačení?

-   Pupeční šňůra: Přejete si, aby pupeční šňůru ihned po porodu přestřihl partner, nebo požadujete přestřižení až po dotepání pupečníku?

-   Péče o novorozence bezprostředně po porodu: Přejete si, aby byl partner přítomný u všech vyšetření miminka? Byla byste ráda, kdyby byla všechna vyšetření miminka provedena na vašem těle? Trváte na tom, aby bylo miminko změřeno až následující den po porodu?

-   Porod placenty: Vyčkala byste ráda na samovolný porod placenty bez použití oxytocinu?

-    Kojení, dokrmování, dudlík: Trváte na kojení a nepřejete si miminko dokrmovat?

-   Koupání miminka: Ráda byste miminko okoupala sama? Přejete si odložit koupání, nebo byste ho chtěla nechat neokoupané do té doby, než se mu do pokožky vstřebá mázek?

-   Podání vitaminu K: Trváte na tom, aby byl miminku podán vitamin K výhradně orálně formou kapiček?

-  Žádáte o nadstandardní pokoj?

Nezapomeňte zvážit i otázky spojené s komplikacemi:

Přečtěte si také

Jdeme domů z porodnice. Jak na první krůčky v nové roli?
Číst článek

-         Neočekávané situace: Důvěřujete lékařům a vše necháte na jejich rozhodnutí, nebo si přejete být informována a o dalším postupu rozhodovat sama?

-         Císařský řez: Přejete si být při vědomí? Chcete, aby v případě vaší celkové anestezie převzal péči o novorozence váš partner a ten také provedl bonding? Nebo byste v případě narkózy uvítala částečný bonding (přiložení miminka na rameno a tvář)?

V závěru porodního plánu nezapomeňte na svůj podpis.

Některé porodnice mají vypracovaný vzorový porodní plán, ve kterém si zaškrtnete své preference. Je-li to případ i vaší porodnice, rozhodně doporučujeme vyplnit nabízený formulář.

Do porodního plánu se nebojte napsat všechno, co je pro vás důležité. A to i přesto, že požadavek pravděpodobně vzbudí nějakou formu nepochopení. Pokud si přejete, aby váš porod zachytil fotograf nebo byste si ráda domů odnesla placentu, napište to tam.

S porodním plánem seznamte také vaši doprovázející osobu. Ta může v případě nejasností zdravotníkům vysvětlit případné nejasnosti.

Porodní plán je představa ideálu. Sebelepší plán nezajistí, že porod proběhne tak, jak si přejete. Neupínejte se na něj. Vše není možné naplánovat a to, co si naplánujete, nejde vždy uskutečnit. Proto k němu přistupujte otevřeně a s vědomím, že všechno může být jinak.

Těhotenství a následné mateřství jsou velká věc. A porodní plán není zdaleka to jediné, co během „nejkrásnějšího období v životě ženy“ čerstvé maminky (a samozřejmě i tatínci) řeší. Spolek pro mateřství je tu proto, aby jim pomohl ho prožít ve větším klidu a pohodě. Našim členkám nabízíme nejen články, ale i další výhody. Online konzultace s lékařipřístup k online předporodnímu kurzu, a vzájemné krytí pro případy, kdy se věci nedějí tak, jak bychom si přáli. Přidejte se k nim a dopřejte si klid a jistotu.